2010 – Een gewogen jazz-jaar

Het ziet er in januari 2010 voor de jazz in Leiden weinig hoopvol uit. De traditionele jazzweek wordt hard getroffen door de crisis. Drie van de grootste sponsoren haakten, waardoor de organisatie zich genoodzaakt ziet het Key Town Festival in het Stedelijk Concertgebouw (de Stadsgehoorzaal) uit het programma te schrappen. Ondanks deze ernstige tegenslag blijft er voldoende te beleven in de Waag, wederom het muzikale hart van de jazzweek. Daar zijn vier dagen lang optredens van lokale en nationale artiesten. Namen? De zangeressen Roos Jonker en Yvonne Aerts met hun begeleiders, Lo van Gorp, Bart Wirtz. De Bintangst treden tijdens de blues-avond op.
De artiesten die waren geboekt voor het Key Town Festival worden deels ‘omgeboekt’: Hans van Polanen verwelkomt in zijn Q-bus onder meer Quinteto Tango Extreme, Electric Kulintang met Susie Ibarra en Roberto Rodriquez, de Gooische Compagnie onder leiding van Cees Schrama en Club des Beluges. Ook de winnaar van de Leidse Jazz Award 2009, Walter Wolff treedt tijdens de jazzweek op in Q-bus. De sympathieke Finse pianist wordt ook uitgenodigd om op 14 februari een concert te geven in De Burcht.

Jazz Award
De muzikale strijd om de Leidse Jazz Award wordt dit jaar voor de twee keer gehouden en lijkt een niet meer weg te denken onderdeel van de jazzweek te worden.
De vijf finalisten treden op in een bomvolle Taffehzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Saxofonist Floriaan Wempe, student aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, wordt als winnaar uitgeroepen, zowel door de deskundige jury als door het publiek. Wethouder Jan-Jaap de Haan overhandigt de jonge muzikant de cheque van € 1000,00. Kim Bloem en Sander Grande, programmeurs van het North Sea Jazzfestival reiken hem de fraaie en felbegeerde trofee uit. De award-winnaar treedt later in 2010 op tijdens het North Sea Festival en speelt een cd vol voor Challenge Records.
In de unieke omgeving, die de Taffehzaal is, zorgt het kwartet van Frits Landesbergen voor klankrijke muzikale kleuren.

Jazz on Sunday
In Sassenheim is een nieuwe jazzclub in wording. In café De Gouwe (Oegstgeest) worden op zondagmiddag jazzconcerten gegeven en in ’t Trefpunt (Warmond) wordt een interessant jazzprogramma opgetuigd.
Jazz on Sunday, het jazzkindje van Frans Montanus en  de helaas veel te vroeg overleden Henny Kwik, gaat enthousiast door in de vaste locatie Café Restaurant De Grote Beer. Het seizoen 2009-2010 wordtin maart  echter afgesloten in de Four Seasons. The Auratones, een orkest met grote reputatie, zorgt voor een spetterend sluitstuk. Later in 2010 verwelkomt Jazz on Sunday het swingende BTrio, een inspirerend hammond-drietal, met roots richting Blue Note, en Pepping Express, vier mannen die staan voor ‘swingende boogies, dampende blues en ruige rock ‘nd roll’. In samenwerking met de 3 October Vereeniging organiseert Jazz on Sunday op 3 oktober een concert op het plein van De Burcht. De big band van Frits Landesbergen speelt de sterren van de hemel.

De Burcht
Op tal van plaatsen in Leiden wordt jazz gespeeld, vaak elke avond, zoals in Lazarus en The Duke of Oz, het voormalige jazzhart van de stad, The Duke. In deze etablissementen wordt volop gejamd.
De Tregter, op de hoek van de Witte Singel/Herenstraat, is een breder muzikaal palet te beluisteren. Jazz, natuurlijk, maar ook blues en soul.
Aan de voet van de aloude Burcht, in de Tuinzaal of de sociëteit, is het ook goed toeven voor jazzliefhebbers.  Hot House, de op één na oudste jazzclub van het land, presenteert met gepaste trots een verrassend optreden van de Instant Composers Pool (ICP) in de Tuinzaal. De dynamische jazzgroep telt diverse winnaars van de Boy Edgar Prijs, zoals Mische Mengelberg (piano) en Han Bennink (drums).
In De Burcht spelen ook regelmatig grote orkesten: BplusC’s Really Big Band, The Art Bird Big Band en The West Coast Big Band.
Een hoogtepunt is het optreden, in november, van Jigo Voo (vrij vertaald: grote vlucht). Een zeskoppige formatie met een mix van stijlen als pop, jazz, latin met een vleugje dance. De prachtige stem van de minstens even mooi geboetseerde  Magda Mendez zorgt voor passie en avontuur.
Het dak gaat er af.
Begin december wordt door Hot House, BplusC en Stichting Swing al een workshop aangekondigd die op 15 januari 2011 zal plaats vinden. De belangstelling is enorm. Geen wonder. Het organiserende trio heeft daarvoor het Barnicle Bill Trio weten te strikken. Na de lessen kunnen de deelnemers samenspelen met het trio, dat bestaat uit John Engels, Miguel Martinez en Mark Haanstra.

Ondanks de ietwat negatieve start gaat 2010 de geschiedenis in als een bewogen jaar. Dat komt door de verschillende bijzondere initiatieven, die vaak eenmalig en soms op verzoek later nog terug zullen komen. Een greep uit de rijk gevulde muzikale fruitmand:

Maart. De programmeurs van VIP ( Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia) hebben twee kwartetten gekozen voor de Young Vips On Tour. De jonge musici zijn te gast bij Hot House in De Burcht. Het Joris Posthumus Quartet (swingende jazz) en het kwartet van de Duits-Afghaanse zangeres Simin Tander.

April. De Twee Spieghels heropent. De nieuwe eigenaar belooft dat ‘oude jazztijden zullen herleven.

Mei. Hot House, Burcht Jazz en het LVC presenteren twee topconcerten. In het LVC een optreden van Polar Bear en in De Burcht wordt de uitsmijter van het 40-jarig jubileum van Hot House gevierd met Ray Anderson’s Pocket Brass Band.
Mei. Voor de derde maal op rij vinden de Cum Laude Concerten plaats. Tijdens het festival optredens van onder meer jazzmusici die cum laude zijn afgestudeerd aan het conservatorium.

Juni. Het TalentenJacht. Diverse bootjes varen door de Leidse binnenstad en verzorgen muzikale optredens. Van 70s rock tot jazz. PLeaSe! Wint, de Amsterdamse groep speelt funkkadelic hiphop met invloeden van soul, blues, jazz en funk.

Juli. Xexia heet de hospice voor jongeren en jong-volwassenen van 16 tot en met 30 jaar. Jazz-zangeres Roos Jonker en Wicked Jazz Sounds zingen en spelen in Olivier. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Augustus. In feite zou Q-bus voortdurend moeten worden genoemd. Dit podium biedt elke week wel interessante optredens. In augustus is het concert van de Amerikaanse Streetlight Manifesto opvallend. Uitbater Hans van Polanen spreekt van een ‘jazzy knalfuif’.
Augustus. Jazz- en gospelzangeres Denise Jannah is te gast in de Hooglandse Kerk. Zij werkt mee aan een kerkdienst van de Leidse Binnenstadsgemeente.

September. Luistercursus Jazzgeschiedenis in Leiden door de enige Nederlandse jazzhoogleraar Walter van de Leur, docent aan het Amsterdamse Conservatorium.
September. Op 6 september 1973 gaf de Amerikaanse jazzsaxofonist Ben Webster een laatste optreden. Dat vond plaats in de Twee Spieghels. Het jazz- en wijncafé eert de gigant met een tribute. Optreden van Henk Haverhoek (bas), Peter Ypma (drums), Rob Agerbeek (piano) en Bob Rigter (tenorsaxofoon).

Oktober. Het TamTam Festival en verpleeghuis Overrhyn organiseren samen een speciale dag voor de bewoners van het verpleeghuis en de aanleunwoningen Noorderlicht. The Leiden All Stars spelen jazz en blues.

November. Stichting Swing, BplusC en Het Muziekhuis  bieden amateur-drummers de gelegenheid deel te nemen aan de eerste Dum-Fusion. De workshops worden geleid door de Nederlandse topdrummers Joost Kroon, Lucas van Merwijk en Joost van Schaik.

December. Getalenteerde jazzstudenten van de Nederlandse conservatoria worden opgeroepen zich aan te melden voor deelname aan de voorrondes van de Leiden Jazz Award.


Waard om vermeld te worden:
In november openen zeven Leidse musea hun deuren voor gratis concerten en optredens Ook in november: Calamity Jazz is een van de groepen die optreden tijdens het Open Podium  Leiden-Noord in Buurthuis De Kooi Nog meer in november: In Galerie Patries van Dorst opent een bijzondere expositie met onder anderen werk van de Spaanse fotograaf Soler. Zijn zwart-wit foto’s lijken bijna geschilderd en geven jazz-achtige beelden van muzikanten weer   In december wordt in het Laktheater het festival Grenzenloos gehouden, georganiseerd door Hot House, De X en Burcht Jazz (Leids Jazztrio). Uiteenlopende muzikale gezelschappen zorgen voor een evenement van hoog niveau Cultuurmanager Erica Haffmans van stichting Cultuurfonds Leiden, in maart 2010 aangetreden, probeert een eenheid te smeden van de veel te veel verschillende jazz-‘eilandjes’ in de stad.
 

Leidse Jazz Geschiedenis
Copyright © 2015 Alle rechten voorbehouden.