Het bestuur van de stichting 'Leidse Jazz Geschiedenis' heeft na afronding van de uitgave van het historische jazzboek (1899-2009) van auteur Cees Mentink gekozen voor een vervolgactiviteit. Namelijk met het beschikbaar stellen van een prestigieuze prijs (Leiden Jazz Award) voor getalenteerde jazzstudenten, om daarmee de toekomst van de Jazz met name ook in Leiden veilig te stellen.

Op zoek naar een aansprekende kunstenaar kwam het bestuur in contact met Siem van der Marel, beeldend glas/kristal kunstenaar, al meer dan 40 jaar verbonden aan Royal Leerdam Crystal.
Het bestuur heeft menigmaal met de beeldend kunstenaar over het ontwerp van gedachten gewisseld.
Siem ontwierp vervolgens in opdracht van het bestuur vijf kristallen Awards in de vorm van een saxofoon.
Op de saxofoon, zo luidde een van de wensen, wilde het bestuur graag zes tot acht muzieknoten aangebracht zien van de  compositie 'Word from Bird' van de bekende Amerikaanse componist/vibrafonist Teddy Charles.. Voor het overige kreeg Siem geheel de vrije hand voor het ontwerp.
Aanvankelijk vond Siem het geen eenvoudige ‘opdracht’. Achteraf was iedereen unaniem: cum laude geslaagd. Zijn filosofie daarbij was: de 'Leiden Jazz Award' wordt 'met de hand gevormd en…met de mond geblazen'. Kristal heeft, volgens Van der Marel, een klank die heel lang doorzingt, doorklinkt…een prachtige metafoor die de vijf winnaars van de Award: Walter; Floriaan; David; Soso en Andrius inmiddels van harte beamen
Met veel dank aan ons aller Siem die ons zoveel moois schonk. Ton van Noort, secretaris

 

 

Inleiding kennismaking met beeldend kunstenaar Mbenuka Hamilton
Tijdens ons verblijf in Zuid Afrika in 2013 ben ik op een van de vele kunstmarkten in Cape Town in contact gekomen met beeldend kunstenaar Mbenuka Hamilton.
Mbenuka viel ons op door zijn veelzijdigheid. Hij staat wekelijks op twee kunstmarkten in Zuid Afrika die er werkelijk toe doen, namelijk in Stellenbosch en het al genoemde Cape Town.
Naast het etaleren van zijn artistieke talenten, studeert hij Weg- en Waterbouwkunde aan de Universiteit in Kaapstad. Zo’n studie blijkt ook in Zuid Afrika een kostbare aangelegenheid. Zijn bijzondere talenten is bij een groep Nederlandse vrienden niet onopgemerkt gebleven.
Zij hebben Mbenuka een financiële ondersteuning bij zijn studie toegezegd. Daardoor is het mogelijk dat er voor hem in het komende jaar een stageplaats in Nederland gerealiseerd kan worden en hij vervolgens aan de Universiteit in Zuid Afrika zijn studie kan afronden. Dat betekent in de praktijk, na een succesvolle afronding, dat hij zich over zo’n twee jaar als Ingenieur Weg- en Waterbouwkunde kan vestigen in Zimbabwe, zijn geboorteland.
Mbenuka Hamilton en zijn verhaal passen geheel in de visie van het bestuur van de stichting ‘Leidse Jazz Geschiedenis’
Ook het bestuur stimuleert en promoot jong- en veelbelovend muzikale talenten en beloont hen met een prestigieuze prijs, de Leiden Jazz Award.
Deze twee zaken kwamen precies op het moment dat wij zochten naar een mooie en vooral ook aansprekende bokaal. Het bestuur heeft Mbenuka  gevraagd een Leiden Jazz Award te ontwerpen, die de komende vijf jaar kan worden uitgereikt aan bijzondere en getalenteerde jonge Jazzmusici.
Aldus geschiedde, Ton van Noort, secretaris.
 
Onderstaand kunt u nader kennismaken met Mbenuka Hamilton en enige van zijn werken.

HAMILTON MBENUKA
Born 16 August 1983 in Harare, Zimbabwe
Hamilton Mbenuka is an inspired and passionate artist whose love for nature has taught him the value of creativity and communication through art.
Mbenuka does not have a formal education of art and craft. He gets his inspiration from nature or surroundings and his past. Art and craft is a way of communicating and expressing feelings. One of his concerns is raising awareness about the threat humans pose to their natural habitats. Mbenuka aims to put his thoughts and visions into the conscious world through his art.
Being the first born in a family of three he attended school (primary and secondary level) in Harare, Zimbabwe. His father died in an accident when he was 13 years old; the mother died shortly thereafter; since being 15 years of age Mbenuka supported his two brothers with casual jobs; currently he still supports his youngest brother who just finished matric.
Like most young Zimbabweans he faces many hardships socially and economically; he tries to express this also through his art and craft. Art and craft also inspires him to overcome some of the challenges he experiences while being forced, as millions of Zimbabweans, to live as a foreigner after moving to South Africa in 2008 since the Zimbabwean economy does not offer job opportunities.
Living in Cape Town Mbenuka fell in love with the mountains, the ocean and the wonderful people who encouraged and helped him during his journey.
He uses a variety of materials ranging from glass beads, wire, paints, canvass, stones and wood to create his art and craft; each piece is a testament to the beauty of nature.
Currently, Mbenuka is studying Civil Engineering at Cape Peninsula University of Technology in Cape Town, South Africa. He uses his art and crafts skills to create some of the Civil Engineering models and to design.

 

Interview beeldend kunstenaar Wik de Jong

Als je de stad Leiden nadert wordt je al van verre verwelkomt met de slogan: ‘Leiden Stad van Ontdekkingen’. Een eeuwenoude stad, waar Geschiedenis, Kunst en Muziek al sinds mensenheugenis onlosmakelijk in elkaar verstrengeld zijn. Een stad ook, waar Rembrandt van Rhijn zijn eerste voetstappen zette en een blijvende inspiratiebron is voor de hedendaagse kunstenaars.
In de ‘Sleutelstad’ wonen en werken ‘anno 2016’ meer dan 200 beeldend kunstenaars.
Met een van hen, Wik de Jong maken wij nader kennis. Het bestuur van de stichting ‘Leidse Jazz Geschiedenis’, heeft haar verzocht een aantal kunstwerken te maken voor de prijswinnaars van de competitie ‘Leiden Jazz Award’ 2016. Uit haar oeuvre is een keuze gemaakt voor de 2e en 3e Prijswinnaars.
Wik woont en werkt in Leiden en ’s zomers kunt u haar vinden in haar drijvend atelier op de Nieuwkoopse plassen. Bijzonder aan haar werk is: Zij tekent op haar schilderijen en schildert op haar tekeningen’(!).
Tijdens de vele vaartochten op de Nieuwkoopse plassen, waar wind en water haar inspiratiebronnen zijn , tekent ze al wat ze zoal tegenkomt. Haar werk kenmerkt zich als twee dimensionaal. Veel daarvan, probeert zij in bewegingen te vangen.
Bijvoorbeeld: sport, dans en muziek en die… kunt u weer terugvinden in haar tekeningen en schilderijen.
Na de zomermaanden weer terug in Leiden City. Dan komen muziek, film en theater meer in beeld. Zij luistert en kijkt naar talloze muziekvormen, van klassiek tot jazz en van pop- tot wereldmuziek. Zeer inspirerend voor haar zijn muzikanten, afkomstig uit diverse disciplines, die elkaar  aanmoedigen en elkaar ook vinden in het samenspel.
Wik is zeer veelzijdig en tijdens haar reizen naar onbekende en minder bekende culturen, zoals Japan, Mongolië en Senegal, zijn veel van haar reiservaringen ‘opgetekend’. Zij zijn een ‘blikvanger’ voor de geïnteresseerde kijker(s), bij haar aansprekende exposities.
Het bestuur is er dan ook trots op, dat Wik bereid was medewerking te verlenen aan ons project en twee kunstwerken ontwierp als aanmoedigingsprijs voor jong en veelbelovend jazztalent.
Wik is lid van Ars Aemula Naturae. Zij is te vinden op Facebook en website www.wikdejong.nl.
Ton van Noort, secretaris

 

Leidse Jazz Geschiedenis
Copyright © 2015 Alle rechten voorbehouden.